Onze Haven
  • Onze Haven
  • Havenverhalen
    • Column
    • Interview
    • Reportage
    • Werken in de Rotterdamse haven
  • Makers
  • Adverteren
  • Winkel
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Laatste editie
Onze Haven
Onze Haven
  • Onze Haven
  • Havenverhalen
    • Column
    • Interview
    • Reportage
    • Werken in de Rotterdamse haven
  • Makers
  • Adverteren
  • Winkel
  • Contact
0
  • Interview

Het rouwproces begint pas als er een stoffelijk overschot is

Total
0
Shares
0
0

Het rouwproces begint pas als er een stoffelijk overschot is

Christiaan Kromjongh is naast medewerker van de afdeling Veel Voorkomende Criminaliteit Nautisch, ook wel nautische zaken genoemd, lid van het Landelijk Team Onderwater Zoekingen (LTOZ). Van een gedumpt vuurwapen tot een persoon overboord, als er iets in het water gevonden moet worden, schiet dit team te hulp.

Zeker als het gaat om drenkelingen kan het werk zwaar zijn. Christiaan heeft in de zestien jaar dat hij bij het LTOZ zit, één keer iemand levend teruggevonden. En dat was in de machinekamer van een binnenvaartschip.

Het LTOZ is een samenwerkingsverband waarin de Landelijke Eenheid van politie samenwerkt met de Zeehavenpolitie eenheid Rotterdam en eenheid Amsterdam en met meerdere particuliere stichtingen. Een van die partners is de Stichting Opsporingsapparatuur Drenkelingen (SOAD) uit Urk, in het leven geroepen om vermiste vissers op zee terug te vinden. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie en eigen apparatuur. Zo vormen de specialisten van de Landelijke Eenheid de ogen onder water met de sonarsystemen waarover zij beschikken. En de SOAD heeft een eigen dreg ontwikkeld, die zeer geschikt is voor het bergen van drenkelingen. Christiaan: “Moeten we op zoek naar een persoon, dan halen we hun apparatuur altijd tevoorschijn. Maar ook de sonar wordt steeds beter, waardoor we mensen sneller op het spoor zijn.”

Geluk hebben
“Vaak zijn we dagen aan het zoeken en vinden we niks”, stelt Christiaan. “En soms hebben we geluk. Zo was er recent een suïcide, waarbij de persoon in kwestie aan de ene kant van de stad als vermist opgegeven werd en de familie haar fiets aan de andere kant van de stad terugvond. Collega’s van de Zeehavenpolitie zijn toen de camerabeelden gaan bekijken en zagen die persoon zo vanaf de kade het water inrennen.

Daardoor konden we het lichaam snel bergen. Maar dat zijn uitzonderingen, want bij een getijderivier zoals de Nieuwe Waterweg stroomt het water eerst zes uur de ene kant op en dan zes uur de andere kant op. En dan gaat het ook nog om een drukbevaren route, waardoor een lichaam meegesleurd kan worden door een schip.”

Voor Christiaan is het bergen van lichamen een van de mooiste dingen aan zijn werk. Dat klinkt gek misschien, maar er is niets zo verschrikkelijk als niet weten wat er met een naaste gebeurd is. Het is een gevoel dat Christiaan uit zijn eigen familie kent. “Mijn overgrootvader raakte vermist op zee; hij is nooit teruggevonden. Ik weet nog goed hoe pijnlijk het voor mijn oma en haar zussen altijd geweest is dat hun vader niet teruggekomen is van zee. Hoe erg het ook is voor nabestaanden als er iemand verdrinkt, met een stoffelijk overschot kun je als beginnen aan je rouwproces. Dan kun je het verdriet een plek geven en met je leven verder.” Toen Christiaan in 2008 gevraagd werd lid te worden van het LTOZ, was dit voor hem een van de redenen om ja te zeggen. De gedachte aan zijn eigen overgrootvader is er ook altijd als Christiaan uitrukt om een drenkeling te zoeken.

Batterijtjes
Naast drenkelingen richt het LTOZ zich ook op vermiste of gedumpte voorwerpen. “Altijd in het kader van een strafrechtelijk onderzoek”, stelt Christiaan. “Stel er is een gewapende overval en de daders gaan ervandoor. Onderweg gooien ze hun wapen in een sloot. Dan krijgen wij een aanvraag van de recherche om te helpen het wapen te vinden. Aan de hand van getuigenverkla- ringen zetten we een stuk sloot af en gaan dreggen.” Het apparaat waarmee het LTOZ werkt, is een soort verzwaard rekje met daaraan grote magneten die alle metalen voorwerpen op de bodem aantrekken. Dat is een precisiewerk, want vanaf de oever moet de dreg over de gehele bodem getrokken worden.

Eerst over de lengte van het te onderzoeken water en daarna ook over de breedte. Net zo lang tot de dreg minstens één keer over elk stukje bodem heengegaan is. Christiaan schiet in de lach: “We halen soms de gekste dingen boven. Van hamers tot dozen spijkers. Ik heb ooit een zoeking gehad in een sloot waarin iemand zat te vissen. Tijdens het dreggen viel me al op dat hij iets in het water gooide. Aan het eind van de dag had ik meer dan honderd batterijtjes van zijn gehoorapparaat boven water gevist!

Helemaal uitlopen
Het werk van Christiaan en consorten bestaat uit het coördineren van de zoekacties en helpen bij het dreggen. “Het leuke is dat wij een zeer gemotiveerde groep zijn. Als een melding binnenkomt, lopen wij die het liefst zelf helemaal uit, zoals we dat noemen.

Vanaf de eerste melding tot de afhandeling en nazorg, we doen het binnen onze eigen eenheid. Als er een verzoek binnenkomt, nemen wij dus contact op met het rechercheteam om een goed beeld te krijgen van de casus en dan bepalen we welke apparatuur en welke collega’s nodig zijn om te zoeken en de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Samen met de collega’s speuren we vervolgens het zoekgebied volledig af. Dat is als een dansje. Wij moeten aangeven waar gezocht wordt, de schipper moet nauwkeurig de uitgestippelde tracks varen zodat we een goed beeld kunnen krijgen en de bestuurder van de dreg zorgt ervoor dat we geen stukje van de bodem missen.”

Machinekamer
Als het LTOZ een vuurwapen opspoort en zo het definitieve puzzelstukje levert om een moordzaak op te lossen, is het werk uiteraard bevredigend. Maar zeker het dreggen naar vermiste personen is pittig. Dat zijn eigenlijk altijd zoekingen met een slechte afloop.

Van een scheepsmaat die met zijn dronken hoofd tussen wal en schip stapt en verdrinkt, tot aanvaringen met dodelijke afloop, over het algemeen vist het team stoffelijke overschotten op. In de nasleep kan zo’n opdracht nog jaren blijven spoken in het hoofd van Christiaan.

Zo was Christiaan de coördinator van de scheepsramp bij Ridderkerk in 2013. “Een Zwitsers echtpaar en hun dochter werden van achteren overvaren door een binnenvaarttanker. De dochter was de enige van het gezin die de ramp overleefde. Ik heb tot 2019, toen er uitspraak gedaan werd in hoger beroep tegen de schipper, contact gehouden met het meisje. Ik ben van begin tot eind bij die zaak betrokken geweest en heb dus zes jaar lang de impact van de ramp op het leven van die jonge vrouw gezien. Dat is zo indringend dat het weleens lastig is zo’n casus een plekje te geven.

Overigens zijn er tegenwoordig speciale familieagenten bij de politie die deze taak op zich nemen, zodat je die mentale belasting zelf minder hebt.”

Slechts één keer liep de zoektocht naar een drenkeling goed af. Christiaan glimlacht: “Een schipper had overstuur contact opgenomen met de politie, omdat zijn stuurman overboord geslagen was. Ik ging met de schipper in gesprek om hem te kalmeren en helder te krijgen wat er gebeurd was. Terwijl hij stond te vertellen, kwam ineens die stuurman uit de machinekamer. Wat bleek? Zijn stuurman had van het thuisfront slecht nieuws gehad en had zich even teruggetrokken achter in de machinekamer, maar daar was hij vervolgens in slaap gevallen.”

Ondanks de zware taak die hij heeft met het LTOZ, blijft Christiaan zich toch met hart en ziel inzetten voor het team: “Omdat je de puzzel in een strafzaak kunt completeren. Maar de belangrijkste reden is voor mij toch de rust die je nabestaanden kunt bezorgen als je iemand thuisbrengt. Je ziet het leed, maar het is helemaal verschrikkelijk als je met lege handen achterblijft.”

Maker

  • Sander Grip
    Sander Grip [Redacteur]

    Naast vader van vijf prachtige kinderen, is Sander freelance bedrijfsjournalist met een grote passie voor het geschreven woord. Als (hoofd- en eind-) redacteur verzorgt Sander alles van platte teksten tot complete boekproducties. Zijn drijfveer daarbij is helder verwoorden wat niet direct zichtbaar is, inzicht bieden in wat onduidelijk is. Rotterdam is niet alleen zijn geboortegrond, het is tevens de meest fascinerende stad van Nederland. Hier vind je het rauwe en veelzijdige van een wereldhaven naast de continue verandering van een stad die zoekt naar de juiste manier om uitdrukking te geven aan zijn identiteit.

    Bekijk Berichten
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Vorige artikel
  • Interview

‘Gaat niet bestaat niet’

Lees artikel
Volgende artikel
  • Interview

Women at the Port

Lees artikel
Deze Haven Verhalen vind je misschien ook leuk
Lees artikel
  • Interview

Nieuwe koers, vertrouwde koers

Lees artikel
  • Interview

Een belangrijke missie

Lees artikel
  • Interview

Klantzorg in beweging, Samskip’s krachtige koers

Lees artikel
  • Interview

Open over afval

Angela Stelt
Lees artikel
  • Interview

‘Mijn wieg stond op een oude havensleepboot’

Lees artikel
  • Interview

Een missie zonder compromis

Lees artikel
  • Interview

Van sigarenwinkel tot heftruckpionier

Lees artikel
  • Interview

To the MOON and back

Abonneer op onze nieuwsbrief

ONZE MERKEN

Onze Haven is een initiatief van Dex. Dex denkt met je mee en helpt je jouw communicatie- en mediaprocessen optimaal in te richten en te verbeteren. Van idee tot uitvoering, wij gaan voor het maximaal haalbare resultaat.

IETS TERUGGEVEN

Met Onze Haven willen we iets teruggeven. Iets dat positiviteit en enthousiasme teweegbrengt bij al die boeiende ondernemingen die de haven rijk is. Maar ook een podium bieden aan al die mensen die de haven maken tot wat het is. Wij weten als geen ander dat de haven veel moois met de stad en haar bewoners heeft te delen.

ADVERTEREN

Als adverteerder is het mogelijk om jouw naam te verbinden aan Onze Haven. Per editie stellen wij een beperkt aantal pagina’s beschikbaar voor advertenties en branded content.

Neem contact op met de redactie om de mogelijkheden te bespreken.

Onze Haven
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Typ zoekwoord en druk op enter.

Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}