Onze Haven
  • Onze Haven
  • Havenverhalen
    • Column
    • Interview
    • Reportage
    • Werken in de Rotterdamse haven
  • Makers
  • Adverteren
  • Winkel
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Laatste editie
Onze Haven
Onze Haven
  • Onze Haven
  • Havenverhalen
    • Column
    • Interview
    • Reportage
    • Werken in de Rotterdamse haven
  • Makers
  • Adverteren
  • Winkel
  • Contact
0
  • Interview

Botlek Beach

Total
0
Shares
0
0

Botlek Beach

Van een bal gehakt met chocoladevla als toetje tot oesters met een dikke chardonnay van Bernardus. In Brasserie De Rotterdammer, gelegen in hartje Botlek, voelt zowel de chauffeur als de directeur zich thuis.

Leen van Popering is elke doemdenker voor. Hij velt alvast jouw mogelijke oordeel. “Op de slechtste horecalocatie die je kunt bedenken, daar zitten wij, Leida, mijn vriendin, en ik. Er staat vrijwel altijd file voor de deur, ik praat over de A15, je hoort altijd herrie van de fabrieken in de Petroleumhaven. De Brug der Zuchten, het is onze toegangsweg. En toch is dit geweldige plek, het industriële hart van Rotterdam. Aan Botlek Beach is geen woord gelogen. Ik ga het je bewijzen.”

Zijn directe buurmannen zijn Botlek Stores en Tex Totaal Centrum, even verderop zit Esso. “Weet je waarom dit gebied de Botlek heet? Vroeger werd er bot gevangen.” Dat ze er naast het net visten, dat bedoelt hij. “Bot, die platvis, zwom hier ooit.”

De pilaren in Brasserie De Rotterdammer zijn behangen met scheepstouw, de lampen boven de eilandbar zijn bouwhelmen. “We verkopen behoorlijk veel nul punt nul, bier zonder alcohol. Er woont niemand op loopafstand. Iedereen moet terugrijden, de truckers uitgezonderd.” Naar de wificode hoef je bij Leen en Leida (van der Sluis) niet te vragen. Het wachtwoord truck010 is er verheven tot een soort slogan.

Aan de muur, net onder het plafond, staat ‘het enige echte volkslied van Rotterdam’ voluit beschreven. Toen wij van Rotterdam vertrokken met de Edam, een ouwe schuit, met kakkerlakken in de midscheeps en ratten in ‘t vooruit, toen hadden we een kleine jongen als Ketelbink bij ons aan boord die voor de eerste keer naar zee ging en nooit van haaien had gehoord. “Ik heb het laten checken. De tekst klopt tot achter de komma.”

Leida schiet Leen aan. Of hij de gefrituurde augurk in een jasje van panko wil voorproeven? Ze is ‘m aan het uitproberen als garnituuroptie tijdens de maandelijkse klaverjasavond. Gefrituurde augurken zijn volgens haar een rage in Amerika. “Best lekker,” oordeelt manlief. “Wat zit er in het beslag? Paprika, chilipoeder en kerrie. Iets meer chilipoeder, denk ik. Dan is ‘ie top.” Op de achtergrond laat ondertussen Johnny Cash stevig van zich horen. “Country doet het goed bij truckers.”

HOL VAN DE LEEUW
In de eregalerij van oude horecarakkers hangt Leen van Popering tussen mannen als Henk Smeman en Teun van Rij. De portretten zijn afkomstig uit het vuistdikke boek De Kunst van Uitgaan. Dat uitgerekend hij, de man van De Witte de Withstraat, tussen de zeecontainers is beland doet menig wenkbrauw fronsen. “Ik ben door Dennie van Leeuwen van VLS Schoonmaak gevraagd eetcafé de Botlekbrug nieuw leven in te blazen. We hadden net bakzeil gehaald met het drijvende H2OTEL in de Wijnhaven. Zijn verzoek kwam als geroepen. Dennie is een vriendje van me, en huisbaas van dit pand. Kijk daar die foto, De Kuip in een safaripark. De leeuwen jagen op de voorgrond de gazellen op. Als je inzoomt, zie je het logo van Feyenoord terug in de leeuwen, en het logo van Ajax in de gazellen. Dennie woont tegenover De Kuip.”

”Van De Botlekbrug is alleen de bar overgebleven, we hebben het hele pand van a tot en met z gestript”

Leen van Popering neemt ons via de toiletgang mee naar het hol van de leeuw, het nevenkantoor van VLS waar een getekende poetsvrouw in jarretels de dienst uitmaakt. De fruitautomaat waarvan het vermoeden bestaat dat die uit de prehistorie stamt, is onder het stof vandaan getrokken. Een megafles, jeroboam in jargon, Besserat de Bellefon, schittert achter vergrendeld glas. Iets van het Sodom en Gomorra, de twijfelachtige bijnaam van De Botlekbrug, is in stand gebleven. “Van De Botlekbrug is alleen de bar overgebleven, we hebben het hele pand van a tot en met z gestript. Ik heb de naam bewust veranderd in Brasserie De Rotterdammer. We zijn er namelijk voor iedereen. Chauffeurs prikken hier een vorkje maar directeuren schuiven net zo gemakkelijk aan. De een eet bij ons een bal gehakt, de ander oesters met een dikke Amerikaanse chardonnay van Bernardus. Die bal gehakt kneden we echter wel met de hand waardoor ‘ie een stuk luchtiger is. Carpaccio snijden we af van biefstuk. Het buikspek, biologisch uiteraard, leggen we minimaal 24 uur in een pekelbad. Het schijfje tomaat in onze salades is van een coeur de boeuf. Brasserie De Rotterdammer is weliswaar een volkszaak maar wel eentje van hoog niveau. Daar heb je er eigenlijk te weinig van in Nederland.”

Leen van Popering deed voorheen zijn achternaam eer aan. In het seizoen reed hij geregeld naar het Vlaamse Poperinge om er hopscheuten te halen. De hopscheuten waren in restaurant Met de Franse Slag in de Schilderstraat, verlengde van de Witte de Withstraat, zijn handelsmerk. “In een goede keuken behoort een gerechtelijke dwaling toch?” Zijn humor zat vijf jaar geleden niet in de verhuisdoos die onderweg is zoekgeraakt. “Iedereen denkt dat ik een stadsjongen ben. Ik ben eigenlijk een stadsnomade. In het seizoen verblijf ik bij een volkstuinvereniging in Overschie, fántastisch. Je kunt er zo lekker vrij zijn.”

CHOCOLADEVLA
Poperinge slaat hij dan tegenwoordig wat vaker over. Maar hij legt nog altijd de nodige kilometers af voor de beste producten. In Bruinisse haalt hij bij Marcel Spelt desembrood bereid van water uit de Oosterschelde. Voor eieren rijdt hij naar Goeree-Overflakkee. “Die eieren zijn kakelvers. Weet je hoe je dat kunt checken? Bak een ei. Als het eiwit niet of nauwelijks wegloopt, heb je een vers ei. Mijn uitsmijters, die weddenschap durf ik aan, zijn de beste uitsmijters. Bij een kaasboerderij in Stellendam haal ik chocoladevla. Deze vla is zo goed, daar kan niemand tegenop. Ik verkoop nogal wat chocoladevla. Truckers zijn er dol op. De haven is een andere wereld dan de stad. Een gin-tonic wordt hier zelden besteld. Whisky en speciaalbieren, dat drinken de mannen liever, die mannen die in de cabine overnachten. Ice tea maken we zelf, op basis van gedroogde munt. Gedroogde munt trekt beter dan verse munt.”

Als extra serveert Leen van Popering vandaag pietermanfilet. “Pieterman is een topvis. Ik begrijp niet waarom je deze bijna nergens kunt eten. Aan deze vis zit zoveel smaak.” Andere vissen als griet en tarbot gaan als demi-filet door. “De kop, de staart en de zijgraten zijn eraf maar we houden ‘m op de middengraat.”

De tartaar van wilde gerookte zalm (Sockeye), groene kruiden en crème fraiche is de zoveelste aanrader. De zwarte glimmende parels op de zalm lijken verdacht veel op kaviaar. Schijn bedriegt. “Cavinoir heten deze parels. Zowel in smaak als in structuur is Cavinoir nauwelijks van kaviaar te onderscheiden. Wat het precies is? Visbouillon waarin steurvlees is verwerkt ingekapseld in parels van zeewierextract. Cavinoir klinkt misschien als verweggistan, het is Rotterdams.”

Op gezette tijden organiseert hij barbecuefeestjes, Leen van Popering is gastheer en dj ineen. Wie er op het riante terras zit, hetzij op het bovendek hetzij beneden, begrijpt waarom hij gelijk in de verdediging schoot. Lees de herrie van de fabrieken als de adem van Rotterdam en vergelijk de brasserie niet met een plek waar je opgesloten zit, de échte Brug der Zuchten leidt naar de gevangenis, maar met een verborgen schat en je begeeft je ineens op, ja, Botlek Beach. Met een gratis parkeerplek als bonus.

Makers

  • Dijlan van Vlimmeren
    Dijlan van Vlimmeren [Redacteur]

    Culinair journalist Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Ze schrijft vanuit haar eigen tekstbureau Panna Cotta.

    Bekijk Berichten
  • Lennaert Ruinen [Fotograaf]

    Lennaert is een Nederlandse fotograaf gevestigd in Rotterdam. Zijn specialiteit? Portret en reportage fotografie! Lennaert werkt voornamelijk in opdracht voor bedrijven, reclamebureaus en tijdschriften maar wanneer mogelijk aan zijn eigen projecten. Ook is hij nog steeds verliefd op analoog zoals film, polaroid en klassieke prints.

    Bekijk Berichten
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Vorige artikel
  • Interview

Wereldhavendagen benadrukt liever de kansen

Lees artikel
Volgende artikel
  • Column

Positieve berichten

Lees artikel
Deze Haven Verhalen vind je misschien ook leuk
Lees artikel
  • Interview

Nieuwe koers, vertrouwde koers

Lees artikel
  • Interview

Een belangrijke missie

Lees artikel
  • Interview

Klantzorg in beweging, Samskip’s krachtige koers

Lees artikel
  • Interview

Open over afval

Angela Stelt
Lees artikel
  • Interview

‘Mijn wieg stond op een oude havensleepboot’

Lees artikel
  • Interview

Een missie zonder compromis

Lees artikel
  • Interview

Van sigarenwinkel tot heftruckpionier

Lees artikel
  • Interview

To the MOON and back

Abonneer op onze nieuwsbrief

ONZE MERKEN

Onze Haven is een initiatief van Dex. Dex denkt met je mee en helpt je jouw communicatie- en mediaprocessen optimaal in te richten en te verbeteren. Van idee tot uitvoering, wij gaan voor het maximaal haalbare resultaat.

IETS TERUGGEVEN

Met Onze Haven willen we iets teruggeven. Iets dat positiviteit en enthousiasme teweegbrengt bij al die boeiende ondernemingen die de haven rijk is. Maar ook een podium bieden aan al die mensen die de haven maken tot wat het is. Wij weten als geen ander dat de haven veel moois met de stad en haar bewoners heeft te delen.

ADVERTEREN

Als adverteerder is het mogelijk om jouw naam te verbinden aan Onze Haven. Per editie stellen wij een beperkt aantal pagina’s beschikbaar voor advertenties en branded content.

Neem contact op met de redactie om de mogelijkheden te bespreken.

Onze Haven
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Typ zoekwoord en druk op enter.

Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}